Warmtepomp Vessem

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is de keuze voor de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle huizenbezitters moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Op deze website achterhaal je relevante tips voor een warmtepomp in Vessem. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle nuttige tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Vessem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Vessem? Aan de hand van de info op deze pagina lees je nuttige tips en adviezen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je leest ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Vessem?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vessem?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vessem

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij pittig. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Vessem cruciaal. Het selecteren van een degelijke warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek A1 Green Energy warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.500 – €8.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.000 – 17.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Vessem.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Gapinge.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 en €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vessem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vessem

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vessem te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1100 €1100 5 jaar
Lucht-water €5200 €1800 €2100 8 jaar
Bodem-water €14200 €4400 €4500 13,5 jaar
Water-water €17900 €4700 €5200 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Eersel?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel huizen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Eersel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Vessem kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 tot €4100. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de SPRSUN CGK/C-22 biedt €2.250,00 subsidie en m.b.t. de Clivet WSAN-XEE 182 ST is dit €4.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Vessem

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Nuis plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2600 – €4900. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €335 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen