Warmtepomp Nuis

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina bekijk jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Nuis. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Nuis!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Nuis? Aan de hand van de info op deze pagina lees jij nuttige tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij checkt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Nuis?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nuis?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nuis

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is nogal moeilijk. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Nuis noodzakelijk. Het kiezen van een echte warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Hitachi verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk type moet ik laten installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.550 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €5.000 – €8.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €15.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nuis.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zwartebroek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De investering ligt tussen de €9.500 – €18.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Intergas, Remeha). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nuis

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nuis

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kostprijs van de pomp is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nuis te bepalen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1100 5 jaar
Lucht-water €4200 €2300 €2400 9 jaar
Bodem-water €14100 €5500 €2900 9 jaar
Water-water €17500 €5200 €5300 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Marum?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Marum) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Nuis is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2850 en €4450. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Kodi VT3131 eco biedt €1.400,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Eco Touch DS 5017.5 Ai (G/W) is dit €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Nuis

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Heijningen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) tezamen met reguliere energie (stroom). Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2550 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €295 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen