Warmtepomp Zwartebroek

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Door onze website doorzoek jij concrete informatie voor een warmtepomp in Zwartebroek. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Bekijk alle relevante details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Zwartebroek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zwartebroek? Hieronder lees je bruikbare tips & tricks. Klik op een onderwerp en jij checkt binnen no-time het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Zwartebroek?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zwartebroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwartebroek

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Zwartebroek onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Galletti verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema check je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in toepasbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zwartebroek.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter werken we met twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Idskenhuizen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De investering ligt tussen de €5.000 t/m €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Intergas, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric type. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwartebroek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zwartebroek

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwartebroek vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1600 4 jaar
Lucht-water €5200 €1900 €2400 8 jaar
Bodem-water €14400 €4800 €3400 10,5 jaar
Water-water €17200 €4000 €5100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Barneveld?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Barneveld) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zwartebroek is alleen aan te vragen voor types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1200 en €4050. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Weishaupt/Monarch WWP L 20 I-2 geeft recht op €2.700,00 subsidie en wat betreft de Energie EST SB28plusP ligt dit op €4.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zwartebroek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Scharsterbrug plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 – €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €335 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw