Warmtepomp Idskenhuizen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van onze vergelijker lees je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Idskenhuizen. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle onmisbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Idskenhuizen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Idskenhuizen? Door onze experts bekijk je praktische info. Druk op een onderwerp en je vindt direct verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Idskenhuizen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Idskenhuizen?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Idskenhuizen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel gecompliceerd. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Idskenhuizen onmisbaar. De zoektocht naar een geoefende expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Toshiba warmtepompen). Wat is een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.300 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Idskenhuizen.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Stedum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kosten liggen tussen de €9.500 en €20.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Nefit, Intergas, AWB, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Idskenhuizen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Idskenhuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Idskenhuizen te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6400 €2500 €2300 8 jaar
Bodem-water €15300 €4500 €3500 14,5 jaar
Water-water €18200 €4200 €4200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente De Friese Meren?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel woningen overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente De Friese Meren) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze vorstelijke subsidieregeling. In veel gevallen krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Idskenhuizen is alleen van toepassing op types die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1750 – €4600. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW heb je recht op honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-100-E MS geeft jou €1.100,00 subsidie en wat betreft de CTC EcoHeat 412 krijg je €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Idskenhuizen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Evengoed, deze draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Bunnik plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4600. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €270 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw