Warmtepomp Bunnik

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van een ketel op gas niet langer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Geholpen door deze webpagina vind jij bruikbare informatie voor een warmtepomp in Bunnik. Waar moet ik rekening mee houden? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare informatie en vind de voordeligste installateur in Bunnik!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Bunnik? Middels onze expertise lees jij nuttige tips en adviezen. Selecteer een van de onderwerpen en je vindt direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bunnik?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Bunnik?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bunnik

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is tamelijk pittig. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Bunnik onmisbaar. De keuze van een handige installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Cooper&Hunter systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.500 of hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bunnik.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Melissant.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Vaillant, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een standalone systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd oplossing betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bunnik

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bunnik

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet allesomvattend. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bunnik te ontcijferen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1200 €1500 6 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €3900 €4400 13 jaar
Water-water €18700 €4900 €5000 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bunnik?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Bunnik) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Bunnik kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1050 tot €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt heeft te maken met het type, vermogen en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQS-045B geeft jou €3.950,00 subsidie en aangaande de Danfoss DHP-H Opti Pro+ 13 krijg je €3.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bunnik

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Vierlingsbeek plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2600 en €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €315 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om je energiecontract op te zeggen in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen