Warmtepomp Easterein

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Middels deze website doorzoek jij waardevolle informatie betreffende een warmtepomp in Easterein. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle relevante info en bekijk de tarieven via een installateur uit Easterein!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Easterein? Middels onze expertise bekijk jij nuttige aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en ontdek binnen no-time alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Easterein?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Easterein?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Easterein

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk pittig. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Easterein onontbeerlijk. Het selecteren van een bekwame expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. Hij neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Magic Thermodynamic Box verwarming). Hoe kies ik een doorgewinterde installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €2.500 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Easterein.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel bestaan er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Nuis.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 t/m €20.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Intergas, Nefit, Atag). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Easterein

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Easterein

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Easterein te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1000 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €4300 14,5 jaar
Water-water €18300 €5300 €4100 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Littenseradiel?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel gezinnen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid bezorgt ons (ook in de gemeente Littenseradiel) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Easterein is alleen aan te vragen voor installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 en €4950. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0122FFT staat gelijk tot €4.250,00 subsidie en m.b.t. de Galletti MCW 020HL krijg je subsidie tot €3.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Easterein

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Willemsoord plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, in combinatie met standaard elektriciteit. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2550 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €360 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw