Warmtepomp Belt-Schutsloot

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het vervangen van gasgestookte cv-ketels geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten ontdek je uitgebreide info over een warmtepomp in Belt-Schutsloot. Hoe werkt het? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Belt-Schutsloot!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Belt-Schutsloot? Op onze website ontdek je handige aanbevelingen. Klik op een item uit onze FAQ en check rap alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Belt-Schutsloot?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Belt-Schutsloot?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Belt-Schutsloot

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel moeilijk. Daarom is een degelijke warmtepomp installateur in Belt-Schutsloot onontbeerlijk. De keuze maken voor een erkende expert is net zo relevant als de klus zelf. De installateur keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CIAT warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.750 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenunit €4.000 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.000 – 17.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De gewonnen warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Belt-Schutsloot.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Lekkum.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.500 tot €20.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Vaillant, AWB, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in vergelijking met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Belt-Schutsloot

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Belt-Schutsloot

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Belt-Schutsloot te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1400 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6100 €2000 €2400 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €4600 €4000 10,5 jaar
Water-water €17500 €4100 €5900 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Steenwijkerland?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel gezinnen overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Belt-Schutsloot is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1500 en €5350. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWD 70A/RX-HTD geeft recht op €2.000,00 subsidie en m.b.t. de Carrier 61WG025 ligt dit op €5.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Belt-Schutsloot

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in t Loo Oldebroek plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4700. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €270 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen