Warmtepomp Lekkum

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een keuze in plaats van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Middels deze website vind je diepgaande beschrijvingen over een warmtepomp in Lekkum. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle belangrijke specificaties en check prijzen van een installateur in Lekkum!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Lekkum? Middels onze expertise doorzoek jij nuttige tips en adviezen. Druk op een van de onderwerpen en bekijk snel het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Lekkum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lekkum?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lekkum

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Lekkum onontbeerlijk. De zoektocht naar een deskundige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ARGO warmtepomp). Wat is een deskundige vakman? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk systeem laat ik installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.750 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €14.000 – 17.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lekkum.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Venlo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 tot €20.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Intergas, AWB, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een volledig-elektrisch product. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lekkum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lekkum

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lekkum te berekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1900 €1700 4,5 jaar
Lucht-water €4000 €1700 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5200 €3000 9,5 jaar
Water-water €18600 €4500 €5100 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Leeuwarden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Lekkum geldt alleen op producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1300 tot €4900. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti LCX 101HS geeft jou €8.000,00 subsidie en met betrekking tot de IDM TERRA SW 26 Twin; 810344 krijg je €4.400,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Lekkum

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Eagum plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2650 tot €4800. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €350 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen