Warmtepomp Venlo

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Aan de hand van deze webpagina doorzoek jij handige info over een warmtepomp in Venlo. Waar moet ik rekening mee houden? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle relevante informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Venlo!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Venlo? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij praktische tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en vind binnen no-time alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Venlo?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Venlo?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Venlo

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is vrij pittig. Daardoor is een bedreven warmtepomp installateur in Venlo noodzakelijk. Het selecteren van een bedreven installateur doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Jifon). Hoe herken je een ervaren warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder check je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.600 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.000 – €7.500 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Venlo.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Galder.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Vaillant, Atag, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een all-electric systeem. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Venlo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Venlo

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Venlo te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €1600 4 jaar
Lucht-water €6800 €1500 €2700 9 jaar
Bodem-water €14600 €4700 €3200 13,5 jaar
Water-water €18300 €4300 €5800 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Venlo?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel huizen overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Venlo) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Venlo kun je enkel aanvragen voor installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2450 tot €4850. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-18 (LHC) EVI heeft €2.150,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XEE 122 ST heb je recht op €3.550,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Venlo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze producten verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Notter plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €300 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw