Warmtepomp Notter

Het gas wordt langzaam afgesloten. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een tijdje is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van deze website check jij alle informatie voor een warmtepomp in Notter. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle belangrijke details en vergelijk direct alle installateurs in Notter!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Notter? Via onze specialisten lees je nuttige informatie. Klik op een van de onderstaande vragen, en vind eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Notter?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Notter?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Notter

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Notter noodzakelijk. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hidros verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.750 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Notter.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Zwammerdam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 – €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Atag, Nefit, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Notter

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Notter

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet compleet. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Notter te ontcijferen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €2000 €1700 7 jaar
Lucht-water €4100 €2400 €2500 8 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €3300 10,5 jaar
Water-water €17000 €5600 €5300 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Wierden?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren zullen veel woningen overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Wierden) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Opmerking: subsidie warmtepomp Notter kun je enkel aanvragen voor apparaten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1750 – €4300. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een actueel voorbeeld: de Kodi VT3130 eco heeft €1.400,00 subsidie en aangaande de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai NC (G/W) heb je recht op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Notter

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Niettemin, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Heijen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €3000 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €250 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen