Warmtepomp Zwammerdam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten investeren in een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten check je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Zwammerdam. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle relevante specificaties en check prijzen van een installateur in Zwammerdam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Zwammerdam? Door onze experts check jij bruikbare tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zwammerdam?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zwammerdam?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zwammerdam

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is tamelijk pittig. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Zwammerdam onvermijdbaar. De keuze van een geoefende specialist doet niet onder voor de klus die op het programma staat. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Ferroli verwarming). Hoe herken je een echte warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €6.500 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Zwammerdam.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Veelal onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Idaerd.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, bodem of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €19.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Nefit, AWB, Intergas, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric product. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zwammerdam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zwammerdam

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zwammerdam te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2400 6 jaar
Bodem-water €15100 €5700 €3700 11 jaar
Water-water €17100 €5300 €4500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Alphen aan den Rijn?
Binnen afzienbare tijd is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Alphen aan den Rijn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Zwammerdam geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €4050. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Weishaupt/Monarch WWP L 18 AD staat gelijk tot €2.300,00 subsidie en bij de Energie EST SB28P krijg je subsidie tot €4.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zwammerdam

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Scharmer plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 – €4100. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €325 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw