Warmtepomp Idaerd

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het laten installeren van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze vergelijker doorzoek je tips en adviezen voor een warmtepomp in Idaerd. Hoe gaat het in z’n werk? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare tips en adviezen en bekijk de tarieven via een installateur uit Idaerd!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Idaerd? Door onze experts bekijk jij praktische tips en adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en je ontdekt vlug alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Idaerd?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Idaerd?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Idaerd

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Juist om die reden is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Idaerd aan te raden. De keuze van een ervaren specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman verkent jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Thermia warmtepompen). Hoe kies ik een competente installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.750 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Buitenunit €5.500 – €8.000 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Idaerd.

Is ons huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Stavenisse.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aarde of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot zo’n €18.500 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, Intergas, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima model is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Idaerd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Idaerd

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Idaerd te analyseren.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1300 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2500 7 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €4300 14 jaar
Water-water €17400 €5400 €5500 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leeuwarden?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Leeuwarden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Opmerking: subsidie warmtepomp Idaerd kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2400 tot €4700. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-100 I biedt €1.250,00 subsidie en bij de CTC EcoHeat 408 is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Idaerd

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Lees nu verder over warmtepomp in Bunde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie middels ventilatie (lucht) i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2750 tot €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €290 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen