Warmtepomp Heijen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Nederlanders moeten kiezen voor een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op onze website check jij concrete informatie betreffende een warmtepomp in Heijen. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke specificaties en vind de voordeligste installateur in Heijen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heijen? Door onze experts doorzoek je nuttige tips. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en ontdek onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heijen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heijen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heijen

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is tamelijk gecompliceerd. Daardoor is een aangesloten warmtepomp installateur in Heijen benodigd. De keuze maken voor een handige expert is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Vaillant installatie). Hoe herken je een erkende installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenunit €3.500 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heijen.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Scharmer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Nefit, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heijen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heijen

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heijen uit te werken.

Type warmtepomp Prijs pomp Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1700 7 jaar
Lucht-water €6900 €2400 €2500 9 jaar
Bodem-water €14600 €5400 €4800 14,5 jaar
Water-water €17700 €4000 €4000 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Gennep?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel huizen overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Gennep) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Heijen is alleen aan te vragen voor producten die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2550 en €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Danfoss DHP-AQ 13 heeft €2.400,00 subsidie en bij de Alpha Innotec PWZS 102H3S heb je recht op €2.900,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heijen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Benneveld plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2650 tot €5000. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €295 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw