Warmtepomp Benneveld

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is het kiezen voor een systeem op gas geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. De alternatieve keuzemogelijkheid van de oude ketels is een warmtepomp. Via deze webpagina bekijk jij diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Benneveld. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Benneveld!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Benneveld? Door onze experts lees je belangrijke aanbevelingen. Druk op een van de vragen hieronder, en check snel alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Benneveld?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Benneveld?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Benneveld

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is best wel complex. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Benneveld benodigd. Het selecteren van een doorgewinterde expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. Deze expert inspecteert jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Daikin warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.600 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Benneveld.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Lengel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Nefit, AWB, Intergas). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric type. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Benneveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Benneveld

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Benneveld te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €1700 7 jaar
Lucht-water €6200 €2000 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14200 €4600 €3700 13,5 jaar
Water-water €17400 €5900 €5100 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Coevorden?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Coevorden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Benneveld is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2150 – €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het model, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 9090A-HMD 2 heeft €2.900,00 subsidie en voor de Carrier 61WG035 met pompen heb je recht op €5.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Benneveld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Tegelen plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €265 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen