Warmtepomp Lengel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Een populair alternatief van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je alle details over een warmtepomp in Lengel. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle praktische informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Lengel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Lengel? Hieronder lees jij bruikbare tips & tricks. Klik op een item uit onze FAQ en je leest binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Lengel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Lengel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lengel

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Lengel onmisbaar. De zoektocht naar een geoefende specialist doet niet onder voor de klus zelf. De installateur neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Bosch warmtepomp). Hoe herken je een erkende vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.200 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.000 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Lengel.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Vaak ontwaren we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Vierhouten.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 en €20.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, Atag, Intergas, Nefit). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd model is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lengel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lengel

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lengel uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1700 5 jaar
Lucht-water €6900 €1700 €2200 9 jaar
Bodem-water €14300 €4600 €3800 13 jaar
Water-water €18900 €5900 €4300 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Montferland?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders wijken naar echt groene stroom (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Montferland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Lengel is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 – €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Galletti MPE 008H staat gelijk tot €1.850,00 subsidie en m.b.t. de IDM TERRA SW 70 Max H; 810373 krijg je subsidie tot €8.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lengel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze modellen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Echteld plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2500 tot €4000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €320 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw