Warmtepomp Echteld

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het aanvragen van een systeem op gas ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Via deze website doorzoek je alle details betreffende een warmtepomp in Echteld. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Echteld!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Echteld? Middels onze expertise doorzoek je bruikbare informatie. Klik op een onderwerp en check eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Echteld?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Echteld?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Echteld

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is nogal gecompliceerd. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Echteld onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Micoe verwarming). Hoe kies ik een erkende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Echteld.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Nuth.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aarde of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 en €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Intergas, Atag, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Echteld

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Echteld

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Echteld uit te rekenen.

Type warmtepomp Kosten systeem Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €1900 6 jaar
Lucht-water €5200 €2500 €2700 8 jaar
Bodem-water €14000 €5800 €3100 12 jaar
Water-water €18600 €5200 €5800 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Neder-Betuwe?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer hanteert (ook in de gemeente Neder-Betuwe) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Echteld is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2950 en €5400. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het model, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta NECS-CN /B 0152 staat gelijk tot €4.150,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti MCW 027HS krijg je subsidie tot €4.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Echteld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Winde plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €315 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen