Warmtepomp Nuth

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is het laten installeren van een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is het warmtepomp systeem. Geholpen door de tips van onze experts lees je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Nuth. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Nuth!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nuth? Door onze experts vind je handige tips & tricks. Klik op een veelgestelde vraag en bekijk ogenblikkelijk alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nuth?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Nuth?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nuth

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal complex. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Nuth noodzakelijk. De keuze van een vakbekwame warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Hij analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Inventum verwarming). Waar vind ik een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €3.500 – €7.500 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 17.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit met ventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nuth.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Zweins.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Vaillant, Intergas, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nuth

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nuth

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nuth uit te werken.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1300 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €1800 €2000 7 jaar
Bodem-water €14500 €5100 €4800 13 jaar
Water-water €18900 €4800 €5100 16 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Nuth?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Nuth) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Nuth kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 en €4150. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het type systeem, het aantal KW en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Lennox Aqua4 AAH041PS biedt €3.950,00 subsidie en wat betreft de Waterkotte Eco Touch DS 5020.5 Ai RC (G/W) is dit €3.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Nuth

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Heinenoord plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €5000. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €395 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen