Warmtepomp Heinenoord

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Via warmtepompspot.nl vind jij alle informatie voor een warmtepomp in Heinenoord. Hoe werkt het? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle relevante tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Heinenoord!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Heinenoord? Via onze specialisten vind jij belangrijke aanbevelingen. Kies voor een onderwerp en vind direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heinenoord?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Heinenoord?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heinenoord

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk gecompliceerd. Vandaar is een degelijke warmtepomp installateur in Heinenoord onontbeerlijk. Het kiezen van een geoefende expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Wolf installatie). Wat is een vakkundige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse contracten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? In de praktijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.650 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heinenoord.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schelluinen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €19.000 inclusief installatie. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heinenoord

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heinenoord

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heinenoord te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1100 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €1600 €2600 7 jaar
Bodem-water €14600 €4800 €3900 14 jaar
Water-water €17700 €4000 €5800 16 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Binnenmaas?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Binnenmaas) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Heinenoord geldt alleen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1050 en €4550. De uiteindelijke subsidie hangt af van het type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Danfoss DHP-iQ 16 Mini biedt €2.600,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec PWZS 82H1S is dit €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Heinenoord

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Berg en Terblijt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4600. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw