Warmtepomp Berg en Terblijt

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Dan is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op deze website bekijk jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Berg en Terblijt. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische info en vergelijk direct alle installateurs in Berg en Terblijt!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Berg en Terblijt? Middels onze expertise vind jij praktische tips en adviezen. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Berg en Terblijt?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Berg en Terblijt?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berg en Terblijt

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n pomp is behoorlijk ingewikkeld. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Berg en Terblijt onontbeerlijk. De keuze van een degelijke vakman is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ELCO warmtepomp). Hoe herken je een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welke is nu geschikt voor mijn woning? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €6.000 60 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Grondbron €13.500 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Berg en Terblijt.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Leur.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €19.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone oplossing. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berg en Terblijt

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Berg en Terblijt

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berg en Terblijt uit te werken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1100 €1600 5 jaar
Lucht-water €5500 €1500 €2100 7 jaar
Bodem-water €15500 €3800 €2600 9,5 jaar
Water-water €17000 €4100 €4700 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Valkenburg aan de Geul?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment moeten veel woningen overstappen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Valkenburg aan de Geul) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Berg en Terblijt is alleen van toepassing op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2250 – €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW ontvang je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de ARGO AEI1G110EMX + Emix Tank 300 biedt €1.100,00 subsidie en bij de Carrier 61WG-045A is dit €8.600,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Berg en Terblijt

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Ter Heijde plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2700 en €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €365 per 12 maanden. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen