Warmtepomp Zweins

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. In slechts enkele jaren is het aanvragen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten investeren in een duurzamere oplossing. De opvolger van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Via onze vergelijker doorzoek je uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Zweins. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle belangrijke tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zweins!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zweins? Op onze website doorzoek je belangrijke adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je vindt binnen no-time alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zweins?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Zweins?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zweins

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Daardoor is een erkende warmtepomp installateur in Zweins onmisbaar. Het selecteren van een deskundige vakman doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hautec verwarming). Waar vind ik een geoefende installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.400 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in toepasbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zweins.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur IJmuiden.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, Intergas, AWB, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een all-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zweins

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zweins

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zweins uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1100 €1100 4,5 jaar
Lucht-water €6700 €2500 €2000 6 jaar
Bodem-water €14000 €5700 €3400 11 jaar
Water-water €17400 €4600 €4900 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Franekeradeel?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. De komende jaren moeten veel woningen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Franekeradeel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zweins geldt alleen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 en €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het model, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Weishaupt/Monarch WWP L 40 A geeft recht op €3.500,00 subsidie en aangaande de Energie EST SB6 ligt dit op €2.100,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zweins

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Schelluinen plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2800 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €355 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen