Warmtepomp Winde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle gezinnen moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. De opvolger van een HR-ketel is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op onze vergelijker doorzoek je alle informatie betreffende een warmtepomp in Winde. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle praktische informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Winde!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Winde? Op deze pagina lees jij zinvolle tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en vind ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Winde?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Winde?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Winde

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij complex. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Winde noodzakelijk. Het selecteren van een degelijke specialist is net zo relevant als de taakomschrijving. Hij neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hidros systeem). Wat is een betrouwbare installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.200 45 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 18.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Winde.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Heinenoord.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €8.500 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Vaillant, AWB, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een 100% elektrische systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Winde

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Winde

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Winde uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1500 €1300 7 jaar
Lucht-water €6900 €1800 €2300 8 jaar
Bodem-water €14100 €3500 €3800 12,5 jaar
Water-water €17500 €4000 €4500 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Tynaarlo?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode moeten veel Nederlanders overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Tynaarlo) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Winde kun je enkel aanvragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1800 tot €4000. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Trane CXAX 017 SE LN staat gelijk tot €4.850,00 subsidie en aangaande de Daikin ERRQ016(**)Y1 + EKHBRD016(**)Y1 Altherma HT krijg je subsidie tot €2.450,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Winde

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Purmerend plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2500 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €270 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw