Warmtepomp Vierhouten

Het gas wordt langzaam afgesloten. De welbekende CV-ketel is verboden vanaf 2030. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kiezen voor een duurzamere oplossing. De optie in plaats van een HR-ketel is de warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl ontdek je alle details betreffende een warmtepomp in Vierhouten. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle bruikbare tips en adviezen en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Vierhouten!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Vierhouten? Op deze pagina achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en bekijk à la minute verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vierhouten?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Vierhouten?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vierhouten

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Hierom is een vakkundige warmtepomp installateur in Vierhouten aan te raden. De zoektocht naar een betrouwbare expert is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Air Trade Centre warmtepomp). Wat is een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.500 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €5.000 – €6.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €15.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwater €20.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vierhouten.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Doorgaans zien we twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Garrelsweer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Remeha, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een full-electric installatie. Een minpunt is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vierhouten

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vierhouten

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vierhouten uit te zoeken.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €2000 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5900 €2000 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €4400 €4200 10 jaar
Water-water €18500 €4000 €4000 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Nunspeet?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. In de komende periode gaan veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Nunspeet) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Vierhouten kun je enkel aanvragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1100 tot €4350. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het merk, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de SPRSUN CGK/D-42(L) biedt €3.450,00 subsidie en met betrekking tot de Clivet WSAN-XIN 101 exc is dit €2.550,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vierhouten

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Nuth plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €5000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €390 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen