Warmtepomp Garrelsweer

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het vervangen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten switchen naar een duurzamere oplossing. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Op warmtepompspot.nl achterhaal je diepgaande beschrijvingen betreffende een warmtepomp in Garrelsweer. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige informatie en vergelijk direct alle installateurs in Garrelsweer!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Garrelsweer? Op onze website vind je zinvolle tips en adviezen. Klik op een van de onderstaande vragen, en jij checkt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Garrelsweer?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Garrelsweer?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Garrelsweer

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk gecompliceerd. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Garrelsweer noodzakelijk. De keuze maken voor een ervaren warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Mastertherm subsidie). Wat is een ervaren installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.700 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Garrelsweer.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal onderscheiden we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Oudkarspel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, buitenlucht of bodem. De investering ligt tussen de €5.000 en €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van AWB, Intergas, Remeha, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een 100% elektrische systeem. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Garrelsweer

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Garrelsweer

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Garrelsweer te bepalen.

Type warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1100 6 jaar
Lucht-water €4600 €1600 €2500 7 jaar
Bodem-water €14200 €5200 €3200 14,5 jaar
Water-water €18900 €4100 €4300 18,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Loppersum?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Loppersum) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Garrelsweer is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2900 en €4500. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Clivet WSN-XEE 182 geeft recht op €4.700,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Toros Vision TVXT 12 ligt dit op €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Garrelsweer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zweins plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) en combineert dat met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2550 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen