Warmtepomp Eagum

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het vervangen van een ketel op gas volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal moeten dus over naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel met gas een warmtepomp. Op onze website bekijk jij handige info voor een warmtepomp in Eagum. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle cruciale info en vind de voordeligste installateur in Eagum!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Eagum? Door onze experts lees jij praktische aanbevelingen. Druk op een onderwerp en bekijk direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Eagum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Eagum?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eagum

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Daardoor is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Eagum benodigd. Het selecteren van een bedreven specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Lennox verwarming). Hoe kies ik een degelijke warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.500 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 of extra 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Eagum.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Veelal maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Notter.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €18.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Nefit, Atag, Intergas). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eagum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Eagum

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eagum uit te rekenen.

Model warmtepomp Kosten aanschaf Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1400 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €5400 €1500 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €3900 €2900 11,5 jaar
Water-water €18400 €5600 €5400 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leeuwarden?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode moeten veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Leeuwarden) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Eagum is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1600 en €5500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta MICS-N 0092FFT geeft jou €2.950,00 subsidie en wat betreft de Galletti MCW 018HL krijg je €3.400,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Eagum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Wilhelminadorp plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €310 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen