Warmtepomp Bergambacht

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het aansluiten van een op gas verwarmde ketel volledig uitgesloten. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door de info van onze specialisten doorzoek je alle details over een warmtepomp in Bergambacht. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Lees alle nuttige tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Bergambacht!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Bergambacht? Middels onze expertise bekijk je belangrijke informatie. Kies voor een veelgestelde vraag en vind direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Bergambacht?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Bergambacht?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bergambacht

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is vrij ingewikkeld. Hierom is een echte warmtepomp installateur in Bergambacht cruciaal. Het kiezen van een betrouwbare installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert verkent jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Eldom warmtepomp). Hoe kies ik een bedreven vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.600 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €4.500 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bergambacht.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen bestaan er 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Leusden.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.500 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Vaillant, AWB, Intergas, Atag). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd model betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bergambacht

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Bergambacht

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bergambacht te ontcijferen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1300 €1300 7 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €4900 €3600 14 jaar
Water-water €18800 €4400 €4600 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Bergambacht?
Het duurt niet lang, en dan gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Bergambacht) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Bergambacht kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 en €5300. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de ARGO AEI1G110EMX + HKCER + Emix300 geeft recht op €2.200,00 subsidie en aangaande de Carrier 61WG050 ligt dit op €8.200,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Bergambacht

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze producten verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Ter Idzard plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2750 – €4800. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €345 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen