Warmtepomp Leusden

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het vervangen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kiezen voor een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Middels onze vergelijker ontdek je relevante tips aangaande een warmtepomp in Leusden. Wat heb ik allemaal nodig? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke details en check prijzen van een installateur in Leusden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Leusden? Middels onze expertise bekijk je handige aanbevelingen. Druk op een van de onderwerpen en je vindt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Leusden?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Leusden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leusden

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is nogal gecompliceerd. Vandaar is een geoefende warmtepomp installateur in Leusden benodigd. De keuze maken voor een degelijke specialist is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De installateur bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Clivet warmtepomp). Waar vind ik een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen januari 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.600 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €2.500 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.000 en meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Leusden.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Vinkel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kosten liggen tussen de €5.000 – €19.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Remeha, Nefit, Atag, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leusden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leusden

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leusden uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1600 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5200 €3500 9,5 jaar
Water-water €17500 €4400 €4100 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Leusden?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Leusden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Leusden is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 en €4000. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti MPE 027H geeft jou €3.250,00 subsidie en bij de Mastertherm 150.2Z krijg je €7.500,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Leusden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Ee plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in samenwerking met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2550 – €4400. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €275 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen