Warmtepomp Ee

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnen korte tijd is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle inwoners moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Door warmtepompspot.nl doorzoek jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Ee. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle belangrijke tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Ee!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Ee? Middels onze expertise lees je belangrijke tips & tricks. Klik op een van de onderwerpen en ontdek onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Ee?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Ee?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Ee

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Hierom is een vakbekwame warmtepomp installateur in Ee aan te raden. Het selecteren van een aangesloten installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Panasonic verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een erkende vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze creditaties die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Standalone en Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Ee.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Odoornerveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De investering ligt tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Nefit, Intergas, Atag, Vaillant, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Ee

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Ee

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Ee te berekenen.

Type warmtepomp Prijs pomp Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1200 €1700 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2500 €2100 8 jaar
Bodem-water €14200 €5600 €4200 10 jaar
Water-water €18100 €5200 €4000 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Dongeradeel?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode zullen veel huizen overstappen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Dongeradeel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Ee is alleen van toepassing op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2750 tot €4050. Het totale bedrag heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de Climaveneta NECS-NR /B 0152 geeft jou €4.100,00 subsidie en voor de Heliotherm HP12SWW krijg je €3.500,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Ee

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou bij het bereiken van een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Brinkheurne plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) in combinatie met gewone stroom. Op basis daarvan kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4800. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €365 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen