Warmtepomp Odoornerveen

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Dan is het vervangen van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van gas is zo’n warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten lees je uitgebreide info bij het kiezen van een warmtepomp in Odoornerveen. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Odoornerveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Odoornerveen? Aan de hand van de info op deze pagina ontdek je handige tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je ontdekt meteen alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Odoornerveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Odoornerveen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Odoornerveen

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk moeilijk. Daarom is een vakkundige warmtepomp installateur in Odoornerveen aan te raden. De keuze van een deskundige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek MDV verwarming). Hoe kies ik een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.450 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €6.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Waterbronnen €19.500 of extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Odoornerveen.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Zuid-Holland.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Nefit, Remeha, Intergas, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Odoornerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Odoornerveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Bovendien komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Odoornerveen uit te zoeken.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €1100 €1700 4 jaar
Lucht-water €6000 €1700 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14600 €5700 €4600 12 jaar
Water-water €17600 €4700 €5400 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Borger-Odoorn) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Odoornerveen is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1100 – €5650. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type, vermogen en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Lennox Ecolean EAR0291SM4 heeft €2.700,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch DS 5034.5T (G/W) heb je recht op €4.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Odoornerveen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Hellevoetsluis plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht i.s.m. gewone stroom. Op die manier kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit gebeurt met de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2950 en €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €265 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen