Warmtepomp Hellevoetsluis

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het plaatsen van een op gas verwarmde ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Nederlanders moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Door onze website lees jij handige info voor een warmtepomp in Hellevoetsluis. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle bruikbare tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Hellevoetsluis!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Hellevoetsluis? Aan de hand van de info op deze pagina vind je praktische tips & tricks. Druk op een item uit onze FAQ en je leest direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hellevoetsluis?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hellevoetsluis?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hellevoetsluis

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is behoorlijk complex. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Hellevoetsluis onvermijdbaar. Het selecteren van een deskundige expert doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk SmartHeat installatie). Hoe ben ik verzekerd van een handige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.000 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €18.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 7 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hellevoetsluis.

Is ons huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Schijf.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 tot zo’n €20.500 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Nefit, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een full-electric systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hellevoetsluis

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Hellevoetsluis

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hellevoetsluis te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1000 €1100 5 jaar
Lucht-water €5400 €1700 €2200 9 jaar
Bodem-water €15300 €4900 €2600 12 jaar
Water-water €18400 €4800 €4200 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hellevoetsluis?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten overstappen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Hellevoetsluis) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Hellevoetsluis geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1550 tot €4400. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW incasseer je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Dimplex DHW300 heeft €1.250,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec SW 192H3 heb je recht op €3.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hellevoetsluis

Energieneutraal wonen is de toekomst. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Berghem plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat gaat via een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4600. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €250 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen