Warmtepomp Berghem

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het aanvragen van een gasgestookt systeem geen optie meer. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle inwoners moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten vind jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Berghem. Is mijn huis wel geschikt? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Ontdek alle onmisbare info en vind de voordeligste installateur in Berghem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Berghem? Door onze experts check jij belangrijke aanbevelingen. Kies voor een van de onderstaande vragen, en je leest binnen no-time alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Berghem?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Berghem?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Berghem

Denk jij over het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is vrij complex. Juist om die reden is een echte warmtepomp installateur in Berghem aan te raden. De keuze van een echte vakman is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ferroli warmtepomp). Hoe kies ik een ervaren warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een overzicht.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €8.000 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 10 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Berghem.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Lichtaard.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €9.500 – €20.500 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Vaillant, Intergas, Atag, AWB). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een all-electric product. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Berghem

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Berghem

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de aanschafprijs is niet compleet. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Berghem uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1100 5,5 jaar
Lucht-water €6100 €2300 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4400 €4200 10 jaar
Water-water €17800 €4700 €5100 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Oss?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders overgaan naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Oss) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Berghem is alleen van toepassing op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1800 – €5150. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het model, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de ARGO AEI1G50EMX + Emix heeft €1.100,00 subsidie en wat betreft de CIAT DYNACIAT LG 130A heb je recht op €7.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Berghem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Ook kan de zonneboiler bijdragen met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Termunten plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dit gebeurt met een speciale compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €300 per 365 dagen. Zonnepanelen met een elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen