Warmtepomp Lichtaard

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De oude en vertrouwde cv-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het plaatsen van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is zo’n warmtepomp. Middels de info van onze specialisten achterhaal je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Lichtaard. Is mijn huis wel geschikt? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle bruikbare tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Lichtaard!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lichtaard? Via onze specialisten bekijk je zinvolle info. Kies voor een van de vragen hieronder, en jij bekijkt vlug bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Lichtaard?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Lichtaard?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lichtaard

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom de warmtepomp is nogal ingewikkeld. Hierom is een degelijke warmtepomp installateur in Lichtaard onmisbaar. De keuze maken voor een deskundige expert is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek DUCO warmtepomp). Hoe herken je een deskundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werkwijze Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Bodemwarmte €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 of meer 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De gewonnen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Lichtaard.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken zien we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Vledderveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.000 tot €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, Remeha, AWB, Atag, Nefit). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lichtaard

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lichtaard

Een veelgestelde vraag: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lichtaard te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1300 €1300 7 jaar
Lucht-water €4900 €1500 €2200 7 jaar
Bodem-water €15300 €5100 €4000 9,5 jaar
Water-water €18200 €5000 €4800 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Ferwerderadiel?
In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel huizen overschakelen op duurzame energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Ferwerderadiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Let op: subsidie warmtepomp Lichtaard is alleen aan te vragen voor apparaten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1700 en €5950. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Galletti MPE T 34 H staat gelijk tot €3.850,00 subsidie en aangaande de Mastertherm 50Z krijg je subsidie tot €3.600,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Lichtaard

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Eemshaven plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier warm water leveren. Dat gaat via een speciale compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2950 – €4600. Je energieverbruik wordt wel hoger: we hebben het al snel over €275 per 12 maanden. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen