Warmtepomp Vledderveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Iedereen zal moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Via deze webpagina doorzoek je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Vledderveen. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle bruikbare tips & tricks en check prijzen van een installateur in Vledderveen!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Vledderveen? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk jij praktische informatie. Selecteer een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Vledderveen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Vledderveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vledderveen

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Vledderveen benodigd. De zoektocht naar een erkende vakman is net zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check CIAT warmtepomp). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €4.000 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardbron €15.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Vledderveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Soort Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Gees.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.500 – €20.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Intergas, Vaillant, Nefit, Atag). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een all-electric type. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vledderveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Vledderveen

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet afdoende. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vledderveen uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1000 €1000 5,5 jaar
Lucht-water €5500 €2100 €2200 6 jaar
Bodem-water €14100 €4800 €3500 14 jaar
Water-water €17300 €5200 €5700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Westerveld?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Westerveld) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Notitie: subsidie warmtepomp Vledderveen geldt alleen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2100 – €4000. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Stiebel-Eltron LWZ 304 Trend (233254) biedt €1.550,00 subsidie en bij de Clivet WSAN-XIN 25.2 is dit €6.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Vledderveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Oijen plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €2700 tot €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €390 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen