Warmtepomp Gees

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) geen optie meer. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van de tips van onze experts achterhaal je nuttige info m.b.t. een warmtepomp in Gees. Hoe gaat het in z’n werk? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Ontdek alle bruikbare info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Gees!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gees? Op onze website bekijk je nuttige adviezen. Selecteer een veelgestelde vraag en jij bekijkt binnen no-time alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gees?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gees?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gees

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Gees cruciaal. De keuze maken voor een deskundige vakman is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Radson subsidie). Hoe herken je een deskundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.200 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €3.500 – €7.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.500 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gees.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult goede rendementen. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen zijn er twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Paesens.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. AWB, Remeha, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgebruikte toepassing betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gees

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Gees

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is niet compleet. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gees te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1200 €1900 7 jaar
Lucht-water €5400 €2100 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €15300 €5800 €4800 10 jaar
Water-water €18900 €5300 €5700 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Coevorden?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Coevorden) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Gees kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €4550. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Cooper&Hunter CH-HP10SINK3 geeft recht op €1.900,00 subsidie en bij de Techneco Vulcan 06 ACM (W/W) ligt dit op €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gees

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Aadorp plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat gaat via ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €275 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen