Warmtepomp Aadorp

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Aan de hand van deze website lees jij tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Aadorp. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle nuttige tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Aadorp!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aadorp? Via onze specialisten check jij bruikbare informatie. Klik op een van de onderwerpen en ontdek meteen het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Aadorp?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Aadorp?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aadorp

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Daardoor is een officiële warmtepomp installateur in Aadorp noodzakelijk. De zoektocht naar een bedreven vakman is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ACM Kalte Klima). Hoe ben ik verzekerd van een degelijke warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze bevoegdheden die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.600 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €4.000 – €6.500 55 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Aadorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of standalone warmtepomp?

In de praktijk werken we met twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Nu ook online: warmtepomp installateur Jabeek.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €20.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Atag, Vaillant, AWB). Een hybride systeem heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aadorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Aadorp

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aadorp te bepalen.

Bron warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1500 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €4700 €1600 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €5800 €3800 13 jaar
Water-water €17600 €4200 €4300 18 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Almelo?
Het duurt niet lang, en dan moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel woningen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Almelo) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Aadorp kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1750 en €5000. Het totale bedrag heeft te maken met het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de ACM Kalte Klima SCAEY-P101HEP1 geeft recht op €7.800,00 subsidie en voor de Weishaupt/Monarch WWP T 300 WA ligt dit op €1.250,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Aadorp

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Aan de andere kant, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Schipborg plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2550 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €280 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw