Warmtepomp Jabeek

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het plaatsen van de gasgestookte ketel geen optie meer. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten investeren in andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is: ‘warmtepomp’. Geholpen door deze webpagina vind jij uitgebreide info aangaande een warmtepomp in Jabeek. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke tips & tricks en check prijzen van een installateur in Jabeek!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Jabeek? Door onze experts doorzoek je nuttige info. Klik op een van de onderwerpen en vind ogenblikkelijk alle info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Jabeek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Jabeek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Jabeek

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk complex. Vandaar is een erkende warmtepomp installateur in Jabeek onmisbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecoforest warmtepompen). Waar vind ik een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema vind je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.450 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Buitenunit €4.500 – €7.000 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €13.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €19.500 of hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Een lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor de centrale verwarming en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Jabeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Doorgaans zijn er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Stompetoren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 tot €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Intergas, Nefit, Vaillant). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een full-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jabeek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Jabeek

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Uitsluitend de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jabeek te berekenen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1200 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €6800 €1700 €2600 8 jaar
Bodem-water €14700 €4800 €3600 11 jaar
Water-water €18200 €5900 €4500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Onderbanken?
In 2030 moeten we van het aardgas af. In de komende periode zullen veel gezinnen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Onderbanken) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Jabeek kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2050 tot €4600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel Thermboil TB-500 E geeft jou €1.100,00 subsidie en m.b.t. de CTC EcoPart 414 + CTC Basic krijg je €3.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Jabeek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Chaam plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: die bedragen al gauw €340 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen