Warmtepomp Chaam

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten overstappen naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl ontdek je waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Chaam. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle nuttige specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Chaam!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Chaam? Middels onze expertise bekijk jij nuttige tips & tricks. Selecteer een item uit onze FAQ en ontdek meteen verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Chaam?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Chaam?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Chaam

Denk jij over het aanschaffen van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Hierom is een aangesloten warmtepomp installateur in Chaam noodzakelijk. De keuze maken voor een betrouwbare installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galmet systeem). Waar vind ik een aangesloten installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. De installatie zet de koude lucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor je verwarming in huis en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Chaam.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Meestal zien we 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Midsland.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €6.000 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Atag, Nefit, Vaillant, Intergas, AWB). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een full-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd type is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Chaam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Chaam

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de prijs van het apparaat is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Chaam te ontcijferen.

Type warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1100 4 jaar
Lucht-water €4300 €1700 €2600 6 jaar
Bodem-water €14400 €3800 €3400 12 jaar
Water-water €17100 €5900 €5400 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Alphen-Chaam?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode zullen veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Alphen-Chaam) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een historische subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Chaam kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1050 en €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQSY060B geeft jou €5.050,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-R Eco 26 krijg je €4.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Chaam

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting hebben de toekomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Let op: deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Vind alles uit over warmtepomp in Vlodrop plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat kan dankzij een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4400. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €335 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen