Warmtepomp Vlodrop

Het gas wordt langzaam afgesloten. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Over een aantal jaar is het aansluiten van de gasgestookte ketel ongeschikt (verboden) geworden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Met behulp van onze website achterhaal je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Vlodrop. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle onmisbare info en tips en kies een betrouwbare vakman / installateur in Vlodrop!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Vlodrop? Aan de hand van de info op deze pagina lees je praktische tips & tricks. Selecteer een veelgestelde vraag en je leest binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Vlodrop?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Vlodrop?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Vlodrop

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij gecompliceerd. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Vlodrop onvermijdbaar. De keuze van een geoefende specialist is op z’n minst zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Daikin warmtepomp). Hoe kies ik een echte warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.300 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €4.000 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Aardbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Vlodrop.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gelderswoude.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, buitenlucht of aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.500 – €18.500 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Nefit, Intergas, Atag). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgevraagd type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Vlodrop

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Vlodrop

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Vlodrop uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1100 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4700 €2100 €2800 9 jaar
Bodem-water €15100 €4300 €2600 13,5 jaar
Water-water €18200 €4900 €5000 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Roerdalen?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel woningen wijken naar echt groene stroom (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Roerdalen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Vlodrop kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1000 – €5950. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 07 ACS Classic Flex Set (235984) geeft jou €1.600,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XIN 51 prm krijg je €1.850,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Vlodrop

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Niettemin, deze verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oldeberkoop plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht samen met standaard elektriciteit. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen +/- €3000 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €310 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw