Warmtepomp Gelderswoude

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten investeren in een alternatieve bron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Via deze website vind je bruikbare informatie over een warmtepomp in Gelderswoude. Hoe werkt zo’n systeem? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle cruciale info en bekijk de tarieven via een installateur uit Gelderswoude!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Gelderswoude? Hieronder lees jij nuttige informatie. Selecteer een van de vragen hieronder, en je leest direct alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Gelderswoude?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Gelderswoude?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gelderswoude

Denk jij na over de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is best wel pittig. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Gelderswoude noodzakelijk. De keuze van een officiële expert doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Sanden subsidie). Wat is een vakbekwame warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 40 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €5.000 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een ‘airco achtig’ toestel. De warmte uit de lucht wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Gelderswoude.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Parrega.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €5.000 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Remeha, Intergas, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gelderswoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gelderswoude

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gelderswoude uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1900 €2000 7 jaar
Lucht-water €4500 €2200 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €4500 12,5 jaar
Water-water €18700 €4400 €4600 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zoeterwoude?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel woningen wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Zoeterwoude) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Soms krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Gelderswoude is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1900 – €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt komt tot stand op basis van het merk en type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de CTC EcoAir 408 + CTC Ecologic heeft €1.800,00 subsidie en aangaande de Techneco Vulcan 08 ACR (W/W) heb je recht op €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gelderswoude

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Daartegenover, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Aalten plaatsen.

De warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) i.s.m. elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2750 tot €4500. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €250 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen