Warmtepomp Aalten

Nederland moet van het gas af. De traditionele cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het aanvragen van een ketel op gas volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp installatie. Op deze website lees je nuttige info voor een warmtepomp in Aalten. Hoe werkt het? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Ontdek alle bruikbare informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Aalten!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Aalten? Hieronder lees jij belangrijke tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en bekijk à la minute alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Aalten?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Aalten?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Aalten

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Aalten onvermijdbaar. Het kiezen van een ervaren warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Alto refrigeration). Waar vind ik een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Energiebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht buitenaf €2.500 – €6.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Aalten.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Jistrum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.500 t/m €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De investering is vrij hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een standalone systeem. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Aalten

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Aalten

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de aanschafprijs is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Aalten te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €2000 €1600 6 jaar
Lucht-water €6600 €1700 €2700 9 jaar
Bodem-water €15500 €3500 €3500 11 jaar
Water-water €17700 €4100 €5700 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aalten?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Aalten) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Aalten is alleen van toepassing op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2700 – €5350. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Aerfor THRON 10 AGR2 ST heeft €2.000,00 subsidie en bij de Western Airconditioning Epsilon Echos DK RF /HP 14 heb je recht op €2.650,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Aalten

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen die 0 gas verbruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Schoonhoven plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 tot €4400. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €310 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw