Warmtepomp Jistrum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Met behulp van warmtepompspot.nl ontdek je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Jistrum. Wat heb ik allemaal nodig? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle praktische tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Jistrum!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Jistrum? Via onze specialisten lees jij praktische info. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt snel verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Jistrum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Jistrum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Jistrum

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk gecompliceerd. Hierom is een ervaren warmtepomp installateur in Jistrum cruciaal. De keuze van een geoefende installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Horos warmtepompen). Waar vind ik een deskundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €5.000 – €7.000 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Grondbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €19.500 of extra 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt de warmte uit uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Jistrum.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Over het algemeen onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Strijensas.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, bodem of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 en €19.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, AWB, Atag, Nefit, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric oplossing. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Jistrum

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Jistrum

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Enkel de prijs van het systeem is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Jistrum te analyseren.

Type warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1700 €1900 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2100 €2100 9 jaar
Bodem-water €15200 €5600 €2800 14 jaar
Water-water €17100 €5600 €4500 18 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Tytsjerksteradiel?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode moeten veel huizen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Tytsjerksteradiel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een vorstelijke subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Jistrum kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1150 tot €4950. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AiWa 8 Out staat gelijk tot €2.200,00 subsidie en voor de CTC EcoPart 425 + CTC Basic krijg je subsidie tot €4.400,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Jistrum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Cothen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht i.s.m. elektrische energie uit het net. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €3000 tot €4300. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €390 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen