Warmtepomp Cothen

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aansluiten van een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten kiezen voor een andere manier van verwarmen. De opvolger van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Op deze webpagina ontdek je relevante tips aangaande een warmtepomp in Cothen. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Ontdek alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Cothen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Cothen? Via onze specialisten vind je zinvolle info. Selecteer een van de onderstaande vragen, en ontdek direct alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Cothen?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Cothen?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Cothen

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een erkende warmtepomp installateur in Cothen benodigd. Het selecteren van een erkende installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Hewalex systeem). Hoe kies ik een erkende warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €3.000 – €7.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit is mogelijk dankzij een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Utrecht.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar direct inzetbare energie. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Cothen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Mijnsheerenland.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, buitenlucht of aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 t/m €20.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Nefit, Intergas, Remeha, Vaillant). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone systeem. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Cothen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Cothen

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de aanschafprijs is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle vormen van kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Cothen te bepalen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1700 €1400 6,5 jaar
Lucht-water €5000 €2100 €2300 9 jaar
Bodem-water €14800 €3800 €4200 12 jaar
Water-water €18300 €5200 €5600 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Wijk bij Duurstede?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Wijk bij Duurstede) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Cothen is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2550 tot €5700. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Carrier 30RQSY090B staat gelijk tot €7.450,00 subsidie en m.b.t. de ECOTEQ MW 12 W/W krijg je subsidie tot €3.000,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Cothen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Voorburg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2950 – €4200. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €325 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Utrecht.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen