Warmtepomp Voorburg

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het kiezen voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is: ‘warmtepomp’. Via onze vergelijker lees je relevante tips betreffende een warmtepomp in Voorburg. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische info en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Voorburg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Voorburg? Middels onze expertise vind je zinvolle tips. Selecteer een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Voorburg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Voorburg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Voorburg

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is nogal pittig. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Voorburg cruciaal. Het selecteren van een ervaren vakman is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Hij bekijkt jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ELCO warmtepomp). Hoe kies ik een echte installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €7.500 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zit verschil tussen een circuit dat gesloten of open is. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar direct inzetbare energie. Voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Voorburg.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Genderen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, bodem of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Intergas, Nefit, Atag). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een full-electric oplossing. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Voorburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Voorburg

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Voorburg te ontcijferen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1400 €1500 4 jaar
Lucht-water €5200 €1500 €2800 7,5 jaar
Bodem-water €14800 €4900 €4400 12,5 jaar
Water-water €18500 €5500 €5700 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Leidschendam-Voorburg?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel Nederlanders overgaan naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Voorburg geldt alleen op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €5450. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Stiebel-Eltron WPL 13 Cool (223400) staat gelijk tot €1.850,00 subsidie en wat betreft de Clivet WSAN-XIN MF 18.2 krijg je subsidie tot €4.850,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Voorburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutraal huis. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Oldemarkt plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met gewone stroom. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4800. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €320 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen