Warmtepomp Mijnsheerenland

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het aanvragen van een ketel op gas bij wet verboden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een gasgestookte ketel is de warmtepomp. Via onze vergelijker check jij praktische informatie m.b.t. een warmtepomp in Mijnsheerenland. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Doorzoek alle onmisbare specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Mijnsheerenland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Mijnsheerenland? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je zinvolle tips. Selecteer een onderwerp en check binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Mijnsheerenland?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Mijnsheerenland?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Mijnsheerenland

Denk jij over de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n apparaat is vrij gecompliceerd. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Mijnsheerenland aan te raden. De keuze maken voor een vakkundige vakman is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert keurt jouw hele woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ES systeem). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2022]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.550 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht van buiten €3.500 – €6.500 50 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Deze vernuftige pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het apparaat heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Mijnsheerenland.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C resulteert in een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Wijckel.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Atag, Vaillant, Remeha, Intergas). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Mijnsheerenland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Mijnsheerenland

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Mijnsheerenland uit te rekenen.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €1300 7 jaar
Lucht-water €4300 €2200 €2600 6 jaar
Bodem-water €14900 €3500 €4400 9 jaar
Water-water €18800 €5000 €4100 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Binnenmaas?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel consumenten overgaan naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Binnenmaas) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2022. Het gaat om een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Mijnsheerenland is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2022).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 – €4900. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Bijvoorbeeld: de Hidros LZT.302.XL biedt €3.250,00 subsidie en met betrekking tot de Techneco Vulcan 06 ACRM (G/W) is dit €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Mijnsheerenland

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Jouw energienota naar €0,00. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en de installatie steeds eenvoudiger. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Genderen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) in combinatie met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2500 en €4300. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €340 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Zuid-Holland.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen