Warmtepomp Wijckel

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnen korte tijd is het vervangen van een ketel op gas bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzame verwarmingsbron. Het meest gekozen alternatief van gas is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op deze website bekijk jij uitgebreide info m.b.t. een warmtepomp in Wijckel. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle belangrijke tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Wijckel!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Wijckel? Op deze pagina bekijk je nuttige informatie. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en check onmiddellijk alles wat je moet weten!

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Wijckel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wijckel?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijckel

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is tamelijk complex. Daardoor is een vakkundige warmtepomp installateur in Wijckel aan te raden. De keuze van een vakkundige warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check DPA systeem). Hoe ben ik verzekerd van een vakbekwame installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp vind je velerlei bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.350 tot 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenlucht €4.500 – €7.000 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €14.000 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en om water op te warmen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Wijckel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C resulteert in een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Zoek jij een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heerenveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €8.000 – €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het kost een flinke duit, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijckel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijckel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijckel uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €1400 €1100 6 jaar
Lucht-water €6500 €2200 €2600 7 jaar
Bodem-water €14400 €4100 €4300 14,5 jaar
Water-water €18600 €5900 €5900 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente De Friese Meren?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente De Friese Meren) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de initiële investering. Opmerking: subsidie warmtepomp Wijckel is alleen aan te vragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1900 – €5000. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Trane CXAM 020 SE CAP geeft recht op €4.850,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBX16(**)9W ligt dit op €2.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Wijckel

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Persingen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dat gaat via een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 tot €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €275 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen