Warmtepomp Heerenveen

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een aantal jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem bij wet verboden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees jij praktische informatie over een warmtepomp in Heerenveen. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Heerenveen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Heerenveen? Op deze pagina lees jij zinvolle adviezen. Selecteer een van de onderstaande vragen, en je ontdekt meteen alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Heerenveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heerenveen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heerenveen

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is tamelijk moeilijk. Daardoor is een bekwame warmtepomp installateur in Heerenveen onmisbaar. Het selecteren van een aangesloten vakman is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solarfocus installatie). Waar vind ik een geoefende installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.750 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Luchtunit (buiten) €3.500 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd maken gebruik van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt warmte in de aarde. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Heerenveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Saaxumhuizen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot zo’n €21.000 (alles inclusief prijs). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, Nefit). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in verhouding met een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heerenveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heerenveen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heerenveen te analyseren.

Soort warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1700 €1300 5 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2300 7 jaar
Bodem-water €14900 €5200 €3000 13,5 jaar
Water-water €18600 €4900 €5600 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Heerenveen?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Heerenveen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heerenveen is alleen aan te vragen voor systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1650 tot €5200. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin EWYQ-013ACW1 geeft jou €2.650,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 8 krijg je €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heerenveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Beerzerveld plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2600 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen