Warmtepomp Oldeberkoop

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Op deze website vind je handige tips & tricks aangaande een warmtepomp in Oldeberkoop. Wat heb ik allemaal nodig? Hoe hoog is de investering? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips & tricks en kies een betrouwbare vakman / installateur in Oldeberkoop!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Oldeberkoop? Door onze experts bekijk je praktische tips & tricks. Druk op een van de onderwerpen en jij bekijkt à la minute alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Oldeberkoop?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Oldeberkoop?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Oldeberkoop

Ben jij er al mee bezig, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n apparaat is vrij ingewikkeld. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Oldeberkoop benodigd. De keuze van een ervaren expert doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist keurt jouw hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Radson verwarming). Hoe herken je een aangesloten warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Normaal gesproken heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.300 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €4.000 – €7.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water uit de grond €20.000 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. Het systeem zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Oldeberkoop.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een standalone of hybride warmtepomp?

In de praktijk zien we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Aalten.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.500 – €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Remeha, Atag, Nefit, AWB). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger vergeleken met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima oplossing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Oldeberkoop

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Oldeberkoop

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Alleen de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Neem nou bijv. de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Oldeberkoop vast te stellen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1700 €1600 6,5 jaar
Lucht-water €4400 €2100 €2000 8,5 jaar
Bodem-water €14800 €4700 €2500 14 jaar
Water-water €17000 €4300 €4100 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ooststellingwerf?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Oldeberkoop is alleen van toepassing op apparaten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1150 – €4700. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type, het aantal KW en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Lennox eComfort GAH055 geeft jou €4.150,00 subsidie en bij de Weishaupt/Monarch WWP S 11 IDT krijg je €2.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Oldeberkoop

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze systemen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Hensbroek plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via een interne compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4400. Onderschat niet de stroomkosten: we hebben het al snel over €295 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen