Warmtepomp Hensbroek

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Via warmtepompspot.nl vind je alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Hensbroek. Wat heb ik allemaal nodig? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle relevante informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Hensbroek!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hensbroek? Door onze experts bekijk jij belangrijke tips en adviezen. Selecteer een van de vragen hieronder, en check ogenblikkelijk verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Hensbroek?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hensbroek?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hensbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Daarom is een echte warmtepomp installateur in Hensbroek onmisbaar. De zoektocht naar een bedreven installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check ACM Kalte Klima warmtepompen). Waar vind ik een ervaren installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder ontdek je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.450 25 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €5.500 – €8.000 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. De installatie kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Hensbroek.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk zien we twee variërende type producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Schoonhoven.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de bodem. De prijzen zullen variëren tussen €7.000 t/m €21.000 inclusief installatie. De meest efficiënte full electric systemen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, AWB, Remeha, Nefit, Vaillant). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgevraagd toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hensbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hensbroek

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de kosten van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hensbroek te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1000 €1600 5 jaar
Lucht-water €4800 €2200 €2000 6 jaar
Bodem-water €14000 €4100 €3100 11 jaar
Water-water €18500 €5200 €5700 18,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Koggenland?
Binnenkort moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op elektrisch verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Koggenland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Hensbroek kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1250 tot €4800. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je honderd euro extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de DPA Polaris 15 KNK geeft jou €2.500,00 subsidie en voor de Alpha Innotec SWC 142K3 krijg je €3.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Hensbroek

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Let op: deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Beutenaken plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met gewone stroom. Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen +/- €2550 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €310 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw