Warmtepomp Beutenaken

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het laten installeren van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp installatie. Op deze webpagina check jij alle informatie betreffende een warmtepomp in Beutenaken. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Check alle onmisbare info en tips en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Beutenaken!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Beutenaken? Op onze website check je nuttige tips & tricks. Druk op een van de onderstaande vragen, en je leest vlug verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Beutenaken?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Beutenaken?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beutenaken

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is nogal gecompliceerd. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Beutenaken noodzakelijk. Het selecteren van een vakkundige warmtepomp-installateur doet niet onder voor het kiezen van het juiste systeem. De specialist analyseert jouw huis, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Hitecsa warmtepomp). Wat is een vakkundige vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke moet ik nu kiezen? In de praktijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €2.500 – €6.500 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Beutenaken.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Limmen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp regelt de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 – €18.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire model is een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beutenaken

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Beutenaken

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beutenaken uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1700 €1100 4 jaar
Lucht-water €5700 €2200 €2800 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €4900 €4200 11 jaar
Water-water €17400 €5600 €5200 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Gulpen-Wittem?
Eerdaags moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Gulpen-Wittem) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Beutenaken is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1150 – €5900. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de ARGO AEI1G80EMX + HKCER geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta EW-HT 0182 krijg je €6.200,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Beutenaken

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Niettemin, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Tiel plaatsen.

Een warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €4900. Het stroomverbruik is aanzienlijk: ga maar uit van ongeveer €350 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen verbinden is het ideaal scenario om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen