Warmtepomp Tiel

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het plaatsen van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de oude ketels is de warmtepomp. Via deze webpagina achterhaal je uitgebreide info over een warmtepomp in Tiel. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle praktische info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Tiel!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Tiel? Op deze pagina bekijk je bruikbare informatie. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk direct alles wat je moet weten!

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Tiel?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Tiel?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Tiel

Ben jij er al mee bezig, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Om die reden is een vakkundige warmtepomp installateur in Tiel aan te raden. Het kiezen van een ervaren expert is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Hij analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST). Hoe ben ik verzekerd van een erkende installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn verscheidene contracten waar je op kunt letten:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen september 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.250 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt met behulp van een soort airco-installatie. Deze warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Tiel.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Mate van isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal bestaan er twee type systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Wil je beginnen met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Eexterveen.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 t/m €21.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Nefit, Intergas, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een 100% elektrische type. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Tiel

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Tiel

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Alleen de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Tevens moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Tiel uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1900 €1400 4,5 jaar
Lucht-water €4100 €2200 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5400 €3600 13,5 jaar
Water-water €18300 €5200 €5500 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Tiel?
Eerdaags moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Tiel) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in september 2023. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Tiel kan jij uitsluitend toepassen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen september 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1600 – €5400. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Renson Endura geeft jou €1.550,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta MICS-N 0122FF krijg je €4.000,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Tiel

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Evengoed, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Nibbixwoud plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Zodoende kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2850 en €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €275 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw