Warmtepomp Eexterveen

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Vanaf komend jaar is de keuze voor een op gas verwarmde ketel haast niet meer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een milieuvriendelijk alternatief. Een populair alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op de info van onze specialisten achterhaal je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Eexterveen. Waar moet ik rekening mee houden? Wat kost het? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale specificaties en vind de voordeligste installateur in Eexterveen!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Eexterveen? Via onze specialisten lees jij handige tips. Selecteer een van de onderwerpen en jij checkt à la minute bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Eexterveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Eexterveen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Eexterveen

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? De installatie van de warmtepomp is nogal pittig. Vandaar is een deskundige warmtepomp installateur in Eexterveen onvermijdbaar. De keuze van een competente expert is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist bekijkt jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check TechniQ-Energy verwarming). Wat is een vakkundige warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Voor welk systeem moet ik gaan? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.200 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Full electric Luchtunit (buiten) €5.000 – €6.000 70 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Eexterveen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Oldemarkt.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of aarde. De kosten liggen tussen de €5.000 tot €18.000 met installatie inbegrepen. De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Eexterveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Eexterveen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kostprijs van de pomp is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Eexterveen uit te werken.

Bron warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1200 €1800 4,5 jaar
Lucht-water €5500 €1700 €2300 7 jaar
Bodem-water €14900 €5800 €3700 9 jaar
Water-water €17800 €4400 €5000 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Aa en Hunze?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. In de komende periode zullen veel consumenten uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Aa en Hunze) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Eexterveen geldt alleen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2100 – €4400. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het merk en type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Climaveneta NX-N /K 0252P heeft €5.950,00 subsidie en wat betreft de InterClima-MTA HOCT 040 heb je recht op €3.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Eexterveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale situatie. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Woerdense Verlaat plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2600 – €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €340 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen